Perşembe , Nisan 9 2020

De oorsprong van de koffie

Cultureel is   koffie  een belangrijk onderdeel van de  Ethiopische  en Jemenitische geschiedenis. Deze culturele betekenis gaat terug tot 14 eeuwen toen koffie (of niet) werd ontdekt in Jemen (of Ethiopië … wat je maar vraagt). Of koffie voor het eerst in Ethiopië of Jemen werd gebruikt, is controversieel. Elk land heeft zijn eigen mythen, legendes en feiten over de oorsprong van de drank.

Ethiopia’s Coffee Origin Myth

De meest populaire koffielegende in Ethiopië is meestal:

Op een dag bewaarde een geitenherder uit Kaffa, Kaldi, zijn geiten in een hoogland in de buurt van een Abessijns klooster. De geiten begonnen rond te springen – bijna dansend – en luid kreunen, wat een vreemd gedrag was voor zijn kudde. Kaldi merkte op dat een kleine struik (of een groep struiken, volgens sommige legendes) de oorzaak was van de opwinding. Kaldi besloot de felrode bessen zelf te proberen en voelde ook het stimulerende effect van de koffiebessen.

Verbaasd over deze ontdekking vulde de geitenhuid zijn zakken en haastte zich naar huis om het zijn vrouw te vertellen. Ze noemde de vondst “Heaven sent” en adviseerde Kaldi om de bessen met de monniken te delen.

Kaldi werd niet erg hartelijk ontvangen in het klooster. Een monnik noemde zijn koffiebonen “werk van de duivel” en gooide ze in het vuur. Volgens de legende trok de geur van de geroosterde bonen de aandacht van de monniken. Nadat ze de bonen van het vuur hadden gehaald en vermalen om de sintels te blussen, probeerden ze ze in een kan met heet water te houden.

Deze vers gezette koffie had een smaak die nog meer monniken aantrok. Nadat ze het hadden geprobeerd, ervoeren ze de opwekkende effecten voor zichzelf. Ze zwoeren het dagelijks te drinken om hun religieuze devoties te ondersteunen en hen wakker te houden tijdens de gebeden.

Ethiopische koffiegeschiedenis

Deze legende verscheen pas in 1671 schriftelijk en de meeste rapporten dateren van Kaldi tot 850, dus het is moeilijk te zeggen hoeveel waarheid en mythe betekenen. Het verhaal van Kaldi is in lijn met de wijdverbreide veronderstelling dat de koffieteelt in Ethiopië in de 9e eeuw begon (de Jemenitische oorsprong suggereert een eerdere datum).

Kaffa’s geitenlegende stelt ook dat zowel de stimulerende als de drankopties van koffie in één dag werden ontdekt. Historici geloven echter dat koffie eeuwen geleden werd gekauwd als een stimulerend middel. Er wordt aangenomen dat de gemalen bonen werden  gemengd met  ghee (geklaarde boter) of dierlijk vet tot een dikke pasta en vervolgens in kleine balletjes werden gerold. Dit zou een nuttige energiebron zijn geweest voor lange, zware reizen.

Sommige historici blijven geloven dat het kauwen van koffiebonen (samen met koffie zelf) door Soedanese slaven van Kaffa naar Harrar en Arabië werd gebracht. De slaven zouden de gewoonte van de Galla-stam in Ethiopië hebben overgenomen. In sommige gebieden van Kaffa en Sidamo wordt  gemalen koffie nog steeds  geconsumeerd in Ghee. Sommige mensen in Kaffa voegen ook gesmolten vettige boter toe aan gezette koffie om extra smaak en voedingsdichtheid toe te voegen.

Rond de 10e eeuw aten verschillende Ethiopische inboorlingen koffie in een soort havermout. Geleidelijk zakte de koffie weg en werden de bonen beter bekend als een drankje. Koffiebessen werden door sommige stammen gefermenteerd tot een soort wijn, terwijl anderen werden geroosterd, gemalen en de bonen werden gekookt aan de kook.

De  gewoonte van koffie  te  brouwen,  werd de meest voorkomende vorm en de verspreiding elders. Terwijl het zich in de 13e eeuw over de islamitische wereld verspreidde, werd de koffie sterker en intenser gebrouwen, vergelijkbaar met kruidenaftreksels. In deze vorm werd het aanbeden als een krachtig medicijn en een krachtig gebedshulpmiddel. Ethiopische koffie  ,  Turkse koffie  en  Griekse koffie  zetten deze traditie van koffiezetten voort.

Jemen koffie oorsprong mythen

Jemen heeft ook een mythe over koffie-oorsprong (of twee) en een onderbouwd aandeel in de feitelijke geschiedenis van de drank.

De eerste legende uit Jemen is vrij eenvoudig vergeleken met de Kaldi-mythe. Interessant is echter dat de oorsprong van de koffie wordt toegeschreven aan Ethiopië:

De Jemenitische Soefi-mysticus Ghothul Akbar Nooruddin Abu al-Hasan al-Shadhili reisde door Ethiopië, vermoedelijk in spirituele zaken. Hij ontmoette een aantal zeer energieke vogels die de vruchten van de  konijnplant hadden gegeten  (ook wel koffieplant genoemd). Moe van zijn reis, besloot hij deze bessen zelf te proberen en ontdekte dat ze ook een energetische staat in hem creëerden.

De tweede mythe van de koffieoorsprong uit Jemen zegt dat de koffie uit Jemen komt. Het verhaal draait om Sheikh Omar, een Ph.D. priester en volgeling van Sheik Abou’l Hasan Schadheli uit Mocha, Jemen, die werd verbannen naar een woestijngrot nabij de berg Ousab.

Na één versie was deze ballingschap een soort morele overtreding. Volgens een andere versie werd Omar verbannen wegens het oefenen van medicijnen op de prinses in plaats van zijn meester (die op zijn sterfbed lag). Nadat hij ze had genezen, besloot hij ze te ‘houden’ (interpreteren zoals je wilt) en werd hij als straf door de koning verbannen.

Na enige tijd van ballingschap en op de rand van honger, vond Omar de rode bessen van de koffieplant en probeerde ze op te eten. In een versie van het verhaal wordt gezegd dat een vogel hem een ​​tak met koffiebessen had gebracht, nadat hij wanhopig om advies van zijn meester Schadheli had gevraagd.

Hij vond haar te bitter om rauw te eten. In de hoop haar bitterheid te verwijderen, gooide hij de bessen in het vuur. Deze  basale “geroosterde” techniek  verhardde de bessen en maakte ze ongeschikt om te kauwen. Omar probeerde haar vervolgens te verzachten. Terwijl de geroosterde bessen kookten, merkte hij het aangename aroma op van de steeds bruiner wordende vloeistof en besloot   hij het afkooksel te drinken in plaats van de bonen te eten. Hij vond de drank versterkend en deelde zijn verhaal met anderen.

In een andere versie van het verhaal vond Omar de rauwe bonen heerlijk en besloot hij er een soep van te maken. Toen de geroosterde koffiekersen werden verwijderd, werd de “soep” iets dat erg leek op het drankje dat we kennen als koffie.

Het verhaal van Omar’s verkwikkende drankje bereikte snel zijn geboortestad Mocha. Zijn ballingschap werd opgeheven en beval hem naar huis terug te keren met de bessen die hij had ontdekt. Toen hij terugkeerde naar Mokka deelde hij koffiebonen en het koffiedrankje met anderen die ontdekten dat het vele ziekten “genas”. Het duurde niet lang voordat ze koffie verwelkomden als een wondermiddel en Omar als een heilige. Ter ere van Omar werd een klooster gebouwd in Mokka.

Jemen’s koffiegeschiedenis

Hoewel er veel rapporten zijn over koffiegeschiedenis die teruggaan tot de 9e eeuw en eerder, dateert het eerste geloofwaardige bewijs van mensen die omgaan met de koffieplant uit het midden van de 15e eeuw. Op dit moment werd het geconsumeerd in de soefikloosters van Jemen. Monniken dronken het om de wacht te houden tijdens hun nachtelijke gebeden en lange uren van gebed.

Algemeen wordt echter aangenomen dat koffiebonen oorspronkelijk werden geëxporteerd van Ethiopië naar Jemen. Jemenitische handelaren brachten later koffieplanten naar huis en begonnen ze daar te kweken.

Jemen is ook de oorsprong van de term “mokka”. Hoewel het tegenwoordig het meest wordt geassocieerd met koffiedranken met chocoladesmaak, zoals de  mokka latte  , verwees het oorspronkelijk naar de stad Mokka aan de kust van de Rode Zee in Jemen. Het was een belangrijk handelscentrum voor koffiebonen in mokka-stijl – een soort koffie die wordt gewaardeerd om zijn onmiskenbare smaak – en sommigen geloven dat Marco Polo daar tijdens zijn reizen koffiebonen heeft gekocht. Pas in de 17e eeuw verspreidde de kennis van koffie (en de verkeerde benaming van “mokka”) zich over heel Europa.

Culturellement, le   café est  une partie importante de  l’  histoire éthiopienne et yéménite. Cette signification culturelle remonte à 14 siècles, lorsque le café a été découvert (ou non) au Yémen (ou en Éthiopie… selon votre demande). Que le café ait été utilisé pour la première fois en Ethiopie ou au Yémen est controversé. Chaque pays a ses propres mythes, légendes et faits sur l’origine de la boisson.

Le mythe de l’origine du café en Ethiopie

La légende du café la plus populaire en Ethiopie est généralement:

Un jour, un éleveur de chèvres de Kaffa appelé Kaldi a gardé ses chèvres dans une région montagneuse proche d’un monastère abyssin. Les chèvres ont commencé à sursauter – dansant presque – et à gémir fort, ce qui était un comportement étrange pour son troupeau. Kaldi a noté qu’un petit arbuste (ou un groupe d’arbustes, selon certaines légendes) était la source de l’excitation. Kaldi a décidé d’essayer lui-même les baies rouge vif et a également ressenti l’effet énergisant des cerises de café.

Stupéfié par cette découverte, le chevrier a rempli ses poches et s’est dépêché de rentrer chez lui pour le dire à sa femme. Elle a appelé la découverte “Le paradis envoyé” et a conseillé à Kaldi de partager les baies avec les moines.

Kaldi n’a pas été reçu très chaleureusement au monastère. Un moine a appelé ses grains de café “travail du diable” et les a jetés dans le feu. Selon la légende, l’arôme des haricots grillés a attiré l’attention des moines. Après avoir retiré les fèves du feu et les avoir broyées pour éteindre les braises, elles ont essayé de les conserver dans un pot rempli d’eau chaude.

Ce café fraîchement préparé avait une saveur qui attirait encore plus de moines. Après l’avoir essayé, ils ont expérimenté les effets édifiants pour eux-mêmes. Ils ont juré de le boire tous les jours pour soutenir leurs dévotions religieuses et les garder éveillés pendant les prières.

Histoire du café éthiopien

Cette légende n’apparut qu’en 1671 sous forme écrite et la plupart des comptes rendus datent de Kaldi à 850. Il est donc difficile de dire combien la vérité et le mythe signifient. L’histoire de Kaldi va dans le sens de l’hypothèse répandue selon laquelle la culture du café en Éthiopie a débuté au 9ème siècle (l’origine yéménite suggère une date antérieure).

La légende de la chèvre de Kaffa indique également que les options stimulantes et les boissons du café ont été découvertes en une seule journée. Cependant, les historiens pensent que le café a été mâché il y a plusieurs siècles comme stimulant. On pense que les haricots en poudre ont été  mélangés avec du  ghee (beurre clarifié) ou de la graisse animale en une pâte épaisse, puis ont été roulés en petites boules. Cela aurait été une source d’énergie utile lors de longs et pénibles voyages.

Certains historiens continuent de croire que la pratique de la mastication des grains de café (avec le café lui-même) a été apportée par les esclaves soudanais de Kaffa à Harrar et à l’Arabie. Les esclaves auraient repris la coutume de la tribu Galla d’Ethiopie. Dans certaines régions de Kaffa et de Sidamo,  le café moulu est toujours  consommé à Ghee. Certaines personnes à Kaffa ajoutent également du beurre gras fondu au café infusé pour ajouter davantage de saveur et de densité nutritionnelle.

Vers le 10ème siècle, plusieurs aborigènes éthiopiens mangèrent du café dans une sorte de flocons d’avoine. Peu à peu, le café s’est affaissé et les fèves sont devenues plus connues sous le nom de boisson. Les cerises de café étaient fermentées par certaines tribus en une sorte de vin, tandis que d’autres étaient rôties, moulues et les haricots étaient cuits à ébullition.

La  coutume du café  à  infusion,  est devenu la forme la plus courante et la propagation ailleurs. Alors qu’il se répandait dans le monde islamique au XIIIe siècle, le café était plus fort et plus intense, à la manière d’une décoction à base de plantes. Sous cette forme, il était vénéré comme un puissant médicament et un puissant auxiliaire de prière. Le café éthiopien  ,  le café turc  et  le café grec  continuent cette tradition de fabrication du café.

Yémen mythes d’origine café

Le Yémen a également un mythe (ou deux) concernant l’origine du café, ainsi qu’une part étayée de l’histoire réelle de la boisson.

La première légende du Yémen est assez simple comparée au mythe Kaldi. Fait intéressant, cependant, l’origine du café est attribuée à l’Éthiopie:

Le mystique soufi yéménite Ghothul Akbar Nooruddin Abou al-Hasan al-Shadhili a traversé l’Éthiopie, vraisemblablement pour des raisons spirituelles. Il a rencontré des oiseaux très énergiques qui avaient mangé les fruits du  lapin  (autrement appelé caféier). Fatigué de son voyage, il décida d’essayer ces baies pour lui-même et découvrit qu’elles créaient également un état énergétique en lui.

Le deuxième mythe d’origine du café du Yémen dit que le café provient du Yémen. L’histoire tourne autour de Sheikh Omar, un prêtre titulaire d’un doctorat et disciple de Sheik Abou’l Hasan Schadheli de Mocha, au Yémen, qui a été banni dans une grotte du désert près du mont Ousab.

Après une version, cet exil était une sorte de transgression morale. Selon une autre version, Omar aurait été exilé pour avoir pratiqué la médecine sur la princesse à la place de son maître (qui était allongé sur son lit de mort). Après les avoir guéris, il décida de “les garder” (interpréter à votre guise) et fut banni à titre de punition par le roi.

Après un certain temps d’exil et au bord de la famine, Omar a trouvé les baies rouges du caféier et a essayé de les manger. Dans une version de l’histoire, il est dit qu’un oiseau lui avait apporté une branche avec des cerises au café, après qu’il eut désespérément demandé conseil à son maître Schadheli.

Il la trouva trop amère pour la manger crue. Espérant éliminer son amertume, il jeta les baies au feu. Cette  technique de base du “rôti” a  durci les baies et les a rendues impropres à la mastication. Omar a ensuite essayé de la ramollir. Pendant que les baies grillées bouillaient, il remarqua l’arôme agréable du liquide de plus en plus brun et décida   de boire la décoction au lieu de manger les haricots. Il a trouvé la boisson revigorante et a partagé son histoire avec d’autres.

Dans une autre version de l’histoire, Omar a trouvé les haricots crus délicieux et a décidé de les transformer en soupe. Lorsque les cerises de café torréfiées ont été retirées, la “soupe” est devenue quelque chose de très similaire à la boisson que nous appelons café.

L’histoire de la boisson revigorante d’Omar a rapidement atteint sa ville natale, Mocha. Son exil a été levé et lui a ordonné de rentrer chez lui avec les baies qu’il avait découvertes. À son retour à Mokka, il a partagé le café en grains et le verre de café avec d’autres personnes qui ont découvert qu’il “guérissait” de nombreuses maladies. Il ne fallut pas longtemps pour que le café soit considéré comme un médicament miracle et que Omar soit un saint. En l’honneur d’Omar, un monastère a été construit à Mokka.

L’histoire du café au Yémen

Bien qu’il existe de nombreux rapports sur l’histoire du café remontant au 9ème siècle et plus tôt, la première preuve crédible d’interaction entre l’homme et le caféier remonte au milieu du 15ème siècle. À cette époque, il était consommé dans les monastères soufis du Yémen. Les moines l’ont bue pour la surveiller durant leurs prières nocturnes et leurs longues heures de prière.

Toutefois, il est généralement admis que les grains de café ont été exportés d’Éthiopie au Yémen. Les commerçants yéménites ont ensuite ramené des caféiers chez eux et ont commencé à les cultiver là-bas.

Le Yémen est également à l’origine du terme “moka”. Aujourd’hui, il est généralement associé aux boissons au café aromatisées au chocolat telles que le  moka latte  , mais il faisait à l’origine référence à la ville de Mokka sur la côte de la mer Rouge au Yémen. C’était un centre commercial important pour les grains de café dans le style moka – un type de café prisé pour son goût incomparable – et certains pensent que Marco Polo y a acheté des grains de café lors de ses voyages. Ce n’est qu’au 17ème siècle que la connaissance du café (et du terme abusif de “moka”) s’est répandue dans toute l’Europe.

About admin

Check Also

Coffeeshop Uitrustingslijst 2

Coffeeshop Verbruiksartikelen 1.  koffie en espresso Hoogwaardige espresso wordt gebruikt als basis voor veel koffiespecialiteiten. Het heeft ...