Perşembe , Nisan 9 2020

Wat zijn Arabica koffiebonen?

Laten we dit artikel aan de rechterkant beginnen met te zeggen dat Arabica koffiebonen veruit de beste soort koffiebonen zijn die je kunt kopen. Waarom is dat Lees verder Coffee Lovers en u zult ontdekken waarom dit het geval is.

De twee  meest gedronken koffiesoorten wereldwijd   zijn Coffea Arabica en Coffea Canephora (Robusta). Arabica is verdeeld in twee variëteiten, Typica en Bourbon. De laatste, Coffea Canephora, staat bekend als Robusta.

Arabica koffiebonen zijn veel beter dan Robusta, en dit is duidelijk te zien aan de smaak, die zachter en minder zuur is dan die van zijn familielid.

Arabica brengt de hoogste prijzen. De betere arabica’s zijn lange koffievarianten, die meestal tussen 610 en 1830 meter boven zeeniveau liggen. De optimale hoogte varieert echter met de nabijheid van de evenaar.

Alle koffie die we  in onze winkel aanbieden, is 100% Arabica  . Alle wereldwijd gewaardeerde koffie- en bonenproducten die een speciale status hebben, behoren tot de Arabica-soort.

Niet alle Arabica-variëteiten zijn speciale koffiesoorten. Meer commerciële koffie is minder drinkbaar dan 100% arabica bonen met een score van meer dan 80 SCA. Dit verwijst naar koffie in hun meest heerlijke vorm. Bovendien kunnen Arabica koffiebonen niet alleen de titel Specialiteit krijgen, maar ook worden bekroond met een Cup of Excellence zoals onze  Nicaraguan La Bastilla  en de  Nicaraguan La Bastilla P3  .

Waar is de Arabica Coffee Bean-reis begonnen en waar groeit deze?

Het was de Arabica-koffiekers in Ethiopië die de hele koffiegeschiedenis heeft aangewakkerd en hij groeit nog steeds het beste op grote hoogten. De Arabica-struik kan tot 5 meter hoog worden, maar wordt normaal op ongeveer 2 meter gehouden voor commerciële veredeling.

Er wordt aangenomen dat Arabica de eerste koffie is die wordt geteeld. De oorsprong reikt tot 1000 v. Chr. Terug – je zou kunnen zeggen dat het de Adam & Eve van koffie is!

Volgens de ICO (International Coffee Organisation) is meer dan 60% van de koffieproductie in de wereld afkomstig van Arabica-variëteiten.

Arabica wordt gekweekt in tientallen landen tussen de Steenbokskeerkring en de Kreeftskeerkring. Dit staat bekend als een bonenriem.

Plaats van Arabica koffiebonen


Op dit moment zijn 129 soorten Coffea geïdentificeerd, voornamelijk door het werk van Kew Gardens in Londen – dit aantal zal blijven toenemen.

Soorten Arabica koffiebonen

We hebben gezegd dat er twee soorten Arabica-koffiebonen zijn, Typica en Bourbon. Typica wordt beschouwd als de eerste soort die is ontdekt.Het is een soort met lage opbrengst die over de hele wereld wordt gewaardeerd om zijn uitstekende kopkwaliteit.

Er zijn veel soorten typica die zijn gemuteerd. Nederlanders waren de eersten die koffie verspreidden voor commerciële productie over de hele wereld, en ze namen die variëteit met zich mee.

Typica wordt nog steeds in grote delen van de wereld verbouwd en is daarom bekend onder verschillende namen, waaronder Sumatra en Arabigo. Onze  Bio Sumatra Mandheling  is hier een voorbeeld van.

Bourbon-variëteiten staan ​​bekend om hun complexere, uitgebalanceerde smaken en hebben zich ontwikkeld tot vele hoogwaardige subtypen. Er zijn een aantal bourbon-variëteiten die zich hebben aangepast aan het lokale klimaat en die alleen op grote hoogte gedijen.

De Bourbon-variëteit was een natuurlijke mutatie van Typica die plaatsvond op het eiland Réunion (van oudsher bourbon genoemd). Het heeft een uitgesproken zoetheid die het erg populair maakt bij koffieliefhebbers.

Een andere mutatie van Typica is die van Maragogype, dat voor het eerst werd ontdekt in Brazilië en ongewoon grote bonen en grotere bladeren aan de boom heeft dan zijn tegenhangers. Maragogype wordt vaak “olifantenboon” genoemd. U kunt hier meer  lezen over onze  Nicaraguaanse maragoog .

Arabica-bonen beginnen als een vrucht

Zou dit kunnen betekenen dat een kopje koffie meetelt als een van onze  5 dagen!

We spraken met zoveel mensen die zich niet realiseerden dat een koffieboon hun leven als een vrucht zou beginnen. De koffieboon is eigenlijk een zaadje in deze vrucht. Dit visueel aantrekkelijke fruit wordt koffiekers genoemd. Je zou naar een koffiekers kijken en denken dat je hem liever in een taart bakt dan hem te brouwen als een heerlijk warm drankje of, natuurlijk, een koud brouwsel.

Je zou de koffiekers kunnen vergelijken met een kopje koffie, zoals een druif met een glas wijn. Er zijn zoveel verschillende soorten om te proberen voordat je die vindt die je niet kunt stoppen met drinken!

De anatomie van een koffieboon

Sperzieboon / zaad of endosperm –   De rauwe Arabica koffiebonen / zaden zitten comfortabel in de rode kers tot ze het nest kunnen verlaten.

Dan wordt het de perfect geroosterde boon waar we van houden.

Silver Skin of Sperm Germ –   Dit beschermt onze kleine edelstenen.

Perkament of endocarp –   Dit is een ander beschermingsniveau voor de koffieboon. Het omringt de bonen en heeft 3-7 lagen.

Slijm of mesocarp –   Dit is het vruchtvlees van de koffievrucht. Naarmate de kers rijpt, wordt deze laag rijk aan suiker.

Buitenhuid – Epicarp –   Dit is de buitenhuid van de kers die van de ene perfecte kleur naar de andere verandert. Groen, geel, oranje en eindelijk het felrode!

Arabica is een slimme boon

Arabica heeft twee sets chromosomen, dus het is in staat zichzelf te bestuiven en genetisch te modificeren, wat betekent dat Arabica en al zijn vormen vrij stabiel zijn.

Omdat dit zo’n slimme kleine kers is, worden er voortdurend nieuwe rassen ontdekt.

Als u niet zeker weet wat u moet proberen, omdat u nog niet in de koffiewereld bent,  neem dan gerust contact met ons op  . We praten altijd graag over koffie en adviseren u.

Iemand zei onlangs tegen ons dat ze niet van koffie houden! We zeiden: “Dat komt omdat je geen geweldige koffie hebt geproefd.” Net als een goede wijn, past een wijn niet bij iedereen, je moet er veel proberen voordat je er een vindt die echt goed is!

Een ander slim feit over Arabica is dat van de Peaberry. In tegenstelling tot alle andere koffiebessen waarin twee zaden voorkomen, heeft de peaberry er slechts één. Dit is een mutatie die leidt tot de Peaberry, die bekend staat om zijn unieke zoetheid. Probeer  je misschien  Kenia Peaberry   die uw kop vol met zoete smaken.

Legends of Arabica

Er zijn verschillende legendes over het eerste gebruik van Arabica-koffiebonen. Volgens de legende ontdekte geitenhoeder Kaldi de koffie. Hij ontdekte dat hij na het eten van de kersen energie kreeg van een bepaalde boom – de Arabica-boom. Volgens de legende deelde Kaldi zijn ontdekking met de abt van het plaatselijke klooster en wilde hij zijn theorie bewijzen dat ze een drankje hadden gemaakt van de kersen.

Dit betekende dat ze niet alleen energieker waren, maar ook niet wilden slapen! Klinkt dit je bekend in de oren?

Natuurlijk kwam het snel rond totdat het het Arabische schiereiland bereikte en koffie floreerde als een drankje.

Voordelen van Arabica

Een van de belangrijkste voordelen van Arabica-koffie is dat het antioxidanten zoals vitamine E bevat die het risico op infecties en ziekten helpen verminderen.

Bovendien bevat het enkele B-vitamines, magnesium en kalium.

Recent onderzoek gepubliceerd in de Annals of Internal Medicine suggereert dat het drinken van drie koppen koffie per dag de levensverwachting kan verlengen door het risico op overlijden te verminderen bij een aantal belangrijke ziekten, waaronder hartaandoeningen.

De studie volgde meer dan 500.000 mensen uit 10 Europese landen gedurende 16 jaar. Natuurlijk zijn er altijd critici, en voor dat doel wordt gesuggereerd dat de studie geen rekening kon houden met omstandigheden zoals economie, sociale kwesties en levensstijl.

Er zijn andere onderzoeken die aangeven dat Arabica-koffie het risico op diabetes type 2 kan verminderen, dementie en de ziekte van Alzheimer kan voorkomen. De resultaten waren echter inconsistent en er zijn grotere studies nodig.

About admin

Check Also

44 soorten koffiedranken verklaard

Graag willen wij u kennis laten maken met “bijna” elk type koffiedrank dat bestaat. Je vraagt ...