Perşembe , Nisan 9 2020

Wat is het verschil tussen Arabica en Robusta-koffie?

The Coffee Bean Basics:

Als je niet bekend bent met de wereld van koffie, weet je misschien niet dat er meer dan één soort koffieboon is! In feite worden tegenwoordig meer dan 120 verschillende soorten koffiebonen en planten geteeld, hoewel slechts een klein aantal van deze soorten het grootste deel van de koffieproductie en -consumptie in de wereld uitmaken.

Vandaag richten we ons op de twee meest populaire en meest voorkomende variëteiten Arabica en Robusta en wat is het verschil tussen de twee.

Hoewel zowel Arabica als Robusta tot het moedersoort Coffea behoren, zijn er aanzienlijke verschillen tussen de twee soorten bonen, die merkbaar zijn in elke stap van het koffiecultuur-, braad- en consumptieproces.

Wat is precies Arabica-koffie?

Arabica koffiebonen


Coffea Arabica is de oudste en meest dominante soort koffie en vertegenwoordigt ongeveer 60% van de koffieproductie en -consumptie ter wereld.

Arabica-bonen zijn inheems in Jemen, Ethiopië en Zuid-Soedan, waar ze  worden gekweekt en geteeld sinds de 12e eeuw  . Tegenwoordig worden Arabica-bonen over de hele wereld geteeld, van Afrika tot Latijns-Amerika, Azië en het Caribisch gebied.

Arabica-planten lijken over het algemeen op bomen of zeer grote struiken met witte bloemen en felrode bessen. Elke bes bevat twee zaden die uiteindelijk koffiebonen worden.

Het grootste nadeel van het planten en oogsten van Arabica-planten is dat het ongeveer zeven jaar duurt voordat ze volledig zijn volgroeid en vrucht dragen. Geen koffie kan worden geoogst in de eerste zeven jaar van groei.

Bovendien zijn Arabica-planten gevoeliger dan Robusta-planten. Ze zijn over het algemeen meer vatbaar voor schade door ongedierte, klimaat en ziekten.

Oké … Wat is Robusta-koffie precies?

Robusta koffiebonen

Coffea robusta is goed voor de resterende 40% van de wereldwijde koffieproductie en consumptie. Robusta-planten zijn inheems in West- en Centraal-Afrika en groeien in landen zoals Ethiopië, Tanzania, Liberia en Angola.

Op dit moment zijn Vietnam, Brazilië, India en Indonesië ‘s werelds grootste exporteurs van robuuste bonen.

In tegenstelling tot Arabica-planten, die eruit zien als bomen of grote struiken, zijn Robusta-planten meer wijnstokken of wilde struiken. Robusta-planten zijn over het algemeen veel harder en resistenter dan Arabica-planten, wat betekent dat ze niet zoveel herbicide, pesticiden of algemene verzorging nodig hebben als hun meer kwetsbare tegenhangers.

Dit komt door het hogere chlorogeenzuurgehalte (CGA) van Robusta-bonen. Hoewel CGA de koffiesmaak niet beïnvloedt, speelt het een belangrijke rol in de algehele gezondheid van een koffieplant en biedt het natuurlijke antioxiderende en insectenwerende eigenschappen.

Een Robusta-plant kan immers veel meer koffiebonen leveren, veel sneller dan een Arabica-plant.

De belangrijkste verschillen tussen Arabica en Robusta

Robusta tegen Arabica Coffee

Ongeacht het bonenras, het koffieproductieproces zelf blijft grotendeels hetzelfde. Koffiebessen  worden meestal met de hand geplukt uit hun planten.

Eenmaal geoogst, gaan ze door een machine die het bessenvlees uit de zaden verwijdert, die het enige onderdeel zijn van een koffieplant die daadwerkelijk in koffie verandert.

Vervolgens worden de zaden onderworpen aan een fermentatie- en spoelproces waarin aanhangende slijmvliezen worden verwijderd. De bonen worden vervolgens gedroogd met droogtafels.

Ten slotte worden de gefermenteerde, gedroogde bonen, ook bekend als “groene koffie”, geroosterd. De meeste koffiezetapparaten branden hun eigen koffiebonen, maar het is mogelijk om groene koffiebonen te kopen en thuis te braden.

Röstkaffee

Arabica tegen Robusta-koffie

Het braadproces geeft de koffie zijn speciale smaak. Het type frituren hangt af van de hoogste interne temperatuur die de boon bereikt tijdens het frituren. Bonen met een licht gebraad bereiken slechts ongeveer 385 ° F tot 400 ° F en hebben een meer zure smaak.

Bonen met een donkere braad bereiken een temperatuur tussen 21 ° C en 22 ° C en hebben een aromatische, bitterzoete smaak.

Alle gebrande koffiebonen behouden echter enkele van hun unieke eigenschappen, ongeacht hoe donker ze zijn gebrand.

Na voltooiing van het braadproces worden verdere verschillen tussen Arabica en Robusta zichtbaar.

Eenmaal geroosterd, zijn Robusta-bonen veel ronder dan Arabica-bonen, die over het algemeen ovaal van vorm zijn. De werkelijke niveaus van cafeïne, lipiden en suikers in geroosterde Arabica en geroosterde Robusta-bonen zijn ook heel anders.

Robustabonen hebben bijna twee keer het cafeïnegehalte van Arabica-bonen. Als je koffie drinkt om een ​​grote hoeveelheid cafeïne-energie te krijgen, is een Robusta-mix absoluut de beste keuze.

Arabica-bonen hebben echter 60% meer lipiden en verdubbelen bijna het suikergehalte van Robusta-bonen, wat betekent dat de meeste mensen hun smaak veel aangenamer vinden.

smaakprofielen

Het grootste verschil tussen Arabica en Robusta-koffie zit in de algemene smaakprofielen die optreden nadat het braadproces is voltooid.

Een hoogwaardige Arabica-boon heeft een licht, licht zuur smaakprofiel met veel aromatische tonen van suiker, fruit, bloemen en bessen.

Aan de andere kant heeft een hoogwaardige robuuste bonen een zwaar, aardachtig, bitter smaakprofiel met veel lagere zuurgraad en een bijna pinda-achtige nasmaak. Niet alle Robusta-bonen zijn echter van hoge kwaliteit.

Omdat Robusta-planten zo winterhard zijn, kunnen veel boeren wegkomen met groeien in minder ideale klimaten, waardoor ze uiteindelijk minder ideale koffie produceren.

Een inferieure Robustaboon kan plat, rubberachtig of verbrand smaken. Helaas gebruiken veel koffiemerken in supermarkten deze inferieure Robusta-bonen als bulkmiddelen, omdat ze gemakkelijker in bulk verkrijgbaar zijn en over het algemeen veel goedkoper zijn dan Arabica-bonen.

Wat is beter – Arabica of Robusta?

Arabica tegen Robusta Coffee

Op het eerste gezicht lijkt Arabica de superieure koffieboonsoort te zijn als het gaat om smaakprofiel en kwaliteit. Dit is echter niet noodzakelijkerwijs 100% het geval.

Hoewel Robusta-bonen over het algemeen veel bitterder zijn dan Arabica-bonen, smaakt hoogwaardige Robusta-koffie nog steeds veel beter dan lage-kwaliteit Arabica-koffie.

Bovendien adviseren veel koffie-experts om een ​​mix van 10% Robusta en 90% Arabica te bereiden voor een heerlijke kop koffie die aardse, bittere tonen combineert met bloemige, aromatische tonen.

Dat gezegd hebbende, hangt de meest geschikte koffieboonsoort voor jou waarschijnlijk af van je persoonlijke voorkeur bij het drinken van koffie.

Als u veel room en suiker in uw koffie vindt, zijn Robusta-bonen misschien beter voor u.

Omdat ze zo bitter en aardachtig zijn, zijn ze beter bestand tegen de toevoeging van zoetstoffen dan Arabica-bonen. Robusta-bonen worden ook vaker gebruikt in ijskoffie vanwege hun sterke, sterke smaak.

Vietnamese ijskoffie  , een Zuid-Aziatische delicatesse die door velen over de hele wereld wordt gewaardeerd, wordt meestal uitsluitend gemaakt van robuuste bonen. Vietnamese ijskoffie  wordt bereid met donker gebrande Robusta-bonen, die door een filter worden gedruppeld en vervolgens over ijs en gezoete gecondenseerde melk worden gegoten.

Het is een verrukkelijke traktatie die in veel Vietnamese en Thaise restaurants kan worden besteld, evenals in sommige coffeeshops.

Interessant is dat Vietnam momenteel ‘s werelds toonaangevende producent van Robusta-bonen is, wat misschien verklaart waarom alleen Robusta wordt gebruikt in Vietnamese ijskoffie. Traditioneel gebruiken Italiaanse espresso’s ook alleen robuuste bonen.

Voorstanders van Robusta-  espresso  beweren dat het opnemen van Robusta-bonen de beste omgeving creëert voor het maken van crema, wat voor espressoliefhebbers als de heilige graal is.

Crema is een lichte, schuimige, beige-karamelkleurige vloeistof die zich afzet op een vers geëxtraheerd kopje espresso en wordt algemeen beschouwd als het kenmerk van perfecte espresso.

Volgens Robusta’s grootste verdediger zijn Arabica-bonen gewoon niet in staat om de juiste hoeveelheid, textuur en kleur van crema te produceren.

Als u liever koffie zet met de overloop- of druppelkoffiemethode, dan zijn Arabica-bonen iets voor u. Serieuze koffieliefhebbers zijn van mening dat de algehele smaak en het aroma van Arabica-koffie verminderen als je melk of ijskoffie toevoegt.

Als je een zoetstof of een liefhebber van ijskoffie bent, kun je de complexiteit van Arabica-bonen verliezen.

Als je echter van zwarte koffie houdt en op zoek bent naar bonen met interessante, complexe en complexe tonen, moet je een hoogwaardige arabica-mix kiezen.

Koop Arabica-koffie

Als je Arabica-koffie koopt, zoek dan naar bonen die worden  geteeld op plaatsen zoals de  Jamaican Blue Mountains  ,  Kona-koffie uit Hawaii, Tarrazú in Costa Rica of Sidamo en Yirgacheffe in Ethiopië. Deze regio’s op grote hoogte staan ​​erom bekend enkele van de beste Arabica-koffiebonen ter wereld te produceren.

Als u een koffieprofessional bent en op zoek bent naar een hoogwaardige Arabica-melange, moet u bereid zijn om meer te doen voor uw koffie dan voor iemand die de voorkeur geeft aan Robusta.

100% Arabica-melanges zijn bijna altijd duurder dan 100% Robusta-melanges of melanges die deels Robusta en deels Arabica zijn.

Dit is op zijn beurt te wijten aan het feit dat Arabica-planten gevoeliger zijn dan Robusta-planten en over het algemeen minder koffiebonen per plant leveren.

Hoewel Arabica en Robusta-bonen op het eerste gezicht vergelijkbaar zijn, kunnen ze niet meer verschillen.

  • Ze behoren tot twee totaal verschillende soorten van het geslacht Coffea.
  • Het gehalte aan cafeïne, suikers, lipiden en antioxidanten varieert.
  • Hun smaakprofielen zijn heel anders. Arabica-bonen zijn over het algemeen veel lichter, fruitig, zuur en bloemig van smaak en aroma.
  • Robustabonen zijn zwaarder, houtiger, aardiger en veel bitterder.
  • Elk type boon is beter geschikt voor een specifiek type koffie. Robusta-bonen zijn het beste voor ijskoffie, Italiaanse espresso en cafeïne-melanges. Arabica-bonen zijn geweldig voor druppel- of overloopkoffie, waardoor het effect van hun complexe smaakprofielen en smaken wordt gemaximaliseerd.

Laatste gedachten

Nadat je alles hebt gelezen, moet je beslissen: wat is je favoriete koffieboon Arabica of Robusta?

Si vous préférez préparer du café en utilisant la méthode du trop-plein ou du café goutte à goutte, les grains d’arabica sont faits pour vous. Les amateurs de café sérieux croient que le goût et l’arôme du café Arabica diminuent lorsque vous ajoutez du lait ou du café glacé.

Si vous êtes un édulcorant ou un amateur de café glacé, vous risquez de perdre la complexité des grains d’arabica.

Toutefois, si vous aimez le café noir et recherchez des grains offrant des notes intéressantes, complexes et complexes, vous devez choisir un mélange d’arabica de haute qualité.

Acheter du café arabica

Si vous achetez du café Arabica, recherchez des haricots  cultivés dans des endroits comme les  Blue Mountains jamaïquaines  , le  café Kona d’Hawaï, Tarrazú au Costa Rica ou encore Sidamo et Yirgacheffe en Éthiopie. Ces régions d’altitude sont connues pour produire certains des meilleurs grains de café Arabica au monde.

Si vous êtes un professionnel du café à la recherche d’un mélange d’Arabica de haute qualité, vous devriez être prêt à en faire plus pour votre café que pour quelqu’un qui préfère le Robusta.

Les mélanges 100% arabica sont presque toujours plus chers que les mélanges 100% Robusta ou des mélanges composés en partie de robusta et en partie d’arabica.

Cela est dû au fait que les plantes Arabica sont plus sensibles que les plantes Robusta et fournissent généralement moins de grains de café par plante.

Bien que les haricots Arabica et Robusta soient similaires à première vue, ils ne pourraient être plus différents.

  • Ils appartiennent à deux espèces complètement différentes du genre Coffea.
  • La teneur en caféine, en sucres, en lipides et en antioxydants varie.
  • Leurs profils gustatifs sont très différents. Les haricots arabica sont généralement beaucoup plus légers, fruités, acidulés et floraux en goût et en arôme.
  • Les haricots robusta sont plus lourds, boisés, terreux et beaucoup plus amers.
  • Chaque type de grain convient mieux à un type de café spécifique. Les grains de robusta sont les meilleurs pour le café glacé, l’espresso italien et les mélanges riches en caféine. Les grains Arabica sont parfaits pour le café goutte à goutte ou à débordement, maximisant l’effet de leurs profils et saveurs complexes.

Pensées finales

Après tout ce que vous avez lu, vous devez décider: quel est votre grain de café préféré Arabica ou Robusta?

About admin

Check Also

Coffeeshop Uitrustingslijst

Je hebt een businessplan, een geweldige locatie en de perfecte naam met een geweldig logo, ...