Perşembe , Nisan 9 2020

CHEMEX 101: BRUIDIPS EN ADVIES VAN EEN KOFFIEVERJONGING

Leer  hoe je koffie zet in je Chemex  ! Ik heb tips voor het brouwen, filteren en eenvoudig schoonmaken van je Chemex. Bekijk aan het einde de video-tutorial voor een stapsgewijze handleiding voor het zetten van Chemex-koffie.

De laatste jaren ben ik echt gaan genieten van een goede kop koffie. Vooral een van de prachtig ontworpen  Chemex  . Ik bedoel, het is mooi, toch? Hierdoor smaakt je koffie niet alleen goed, maar ziet hij er ook goed uit.

Maar zoveel als ik van koffie hou, wees duidelijk – ik ben geen koffiekenner, goeroe of expert. Ik ben gewoon je gewone koffiedrinker die graag thuis een warme kop zet of ontspannen in een geweldig café als ik onderweg ben.

Koffie bereiden in uw Chemex-koffiezetapparaat is eenvoudig! Hier is een stapsgewijze handleiding, evenals een instructievideo en tips over het filteren en opschonen van uw Chemex.


Op internet vindt u tal van artikelen over het brouwen van Chemex, waarbij u een schaal  gebruikt om uw koffie in de  juiste gramgewichten te krijgen en het water langzaam (met een timer) te gieten om binnen 4 minuten een precieze hoeveelheid water over de grond te krijgen. Breng koffie om het perfecte kopje koffie te extraheren. Er zijn zelfs enkele apps.

Toen ik mijn Chemex voor de eerste keer kreeg, ben ik eerlijk. Het spul heeft me geïntimideerd. Ik ben een slimme meid met een MBA, maar ik had zeker geen zin om elke ochtend wiskundige vergelijkingen te maken en timers en schalen te krijgen gewoon om een ​​kopje koffie te zetten!

Koffie bereiden in uw Chemex-koffiezetapparaat is eenvoudig! Hier is een stapsgewijze handleiding, evenals een instructievideo en tips over het filteren en opschonen van uw Chemex.

Ik weet zeker dat het een geldige wetenschap is om een ​​perfecte kop koffie te extraheren (koffie is tenslotte een enorme industrie), maar ik zie koffie als wijn. Iedereen houdt van iets anders. En er is geen keuze verkeerd. Ze houden gewoon van wat je leuk vindt

Volume 0% 

Daarom wilde ik vandaag alles met je  delen over het zetten van koffie met  mijn Chemex-koffiezetapparaat – en je laten weten dat ook jij het gemakkelijke brouwpad kunt gaan – en nog steeds een verdomd goede kop koffie kunt drinken.

WAT IS EEN CHEMEX?

Ik ontdekte Chemex voor het eerst op Instagram toen ik een paar jaar geleden andere Food Blogger-feeds beoordeelde. Geen grap Ik bleef dit mooie bekervormige ding zien met een prachtig houten handvat gevuld met koffie, en ik moest uitvinden wat het was. Natuurlijk, ik was te laat voor het feest, want Chemex bestaat al meer dan 70 jaar.

Het  Chemex-koffiezetapparaat  is een  overloop- koffiezetapparaat  met een glazen fles in de vorm van een zandloper. De nek of het handvat van de zandloper wordt vervolgens in hout gewikkeld met een leren stropdas. De Chemex is zo eenvoudig in ontwerp dat hij prachtig is (wat me heeft gelokt). Het ontwerp is zelfs zo opmerkelijk dat het wordt tentoongesteld in het Museum of Modern Art in New York. En om te denken, ik wilde het in eerste instantie alleen voor een prop voor voedselfotografie.

Koffie bereiden in uw Chemex-koffiezetapparaat is eenvoudig! Hier is een stapsgewijze handleiding, evenals een instructievideo en tips over het filteren en opschonen van uw Chemex.

WELKE GROOTTE MOET CHEMEX HEBBEN

Ik heb het een tijdje moeilijk gehad omdat ik maar één persoon ben en in eerste instantie dacht ik dat ik met het driebekersmodel moest gaan. Maar kort gezegd heb ik de acht kopjes Chemex gekocht en hier is de reden. Chemex meet de cupmaat op elk model als een 5 ounce cup. Daarom is het model met acht kopjes (wanneer vol) 40 gram.

Als je bent zoals ik, is je normale koffiemok veel groter dan 5 gram. De mijne (die je op de foto ziet) is 16 ounces. Dus dat is drie kopjes, volgens Chemex.

Koffie bereiden in uw Chemex-koffiezetapparaat is eenvoudig! Hier is een stapsgewijze handleiding, evenals een instructievideo en tips over het filteren en opschonen van uw Chemex.

Met andere woorden, als u het driekopige model koopt en een grote koffiekop heeft, krijgt u een echte kop koffie. Het model met zes kopjes geeft je ongeveer twee grote koppen koffie. En met het acht-kops model krijg je twee tot vier koppen koffie terug, afhankelijk van de grootte van je kop (tip: meet je kop hetzelfde).

Dus als je meer dan één persoon bent, raad ik echt alleen aan om modellen met  zes  of  acht  kopjes te kopen. Als u drie of meer volwassenen thuis hebt, neem dan het  tien-  kops model. Wanneer ik mijn  Eight Cup Classic Chemex vul  met water uit mijn 1,2-literketel (ongeveer 40 gram), vult het mijn Chemex goed en krijg ik ongeveer drie koppen koffie.

Als het gaat om ketels, moet u ook een zwanenhalsketel kopen. Ik hou van mijn  Hario-waterkoker  en het maakt koffie brouwen volop.

Leer hoe je koffie zet in een Chemex-koffiezetapparaat! Hier is een stapsgewijze handleiding, evenals een instructievideo en tips over het filteren en opschonen van uw Chemex.

Dus wat moet ik doen na het brouwen van een volledige batch in mijn Chemex? Ik bewaar en koel mijn overgebleven koffie om het de volgende dag op te warmen. Ik weet zeker dat dit een godslastering is voor koffiekenners, maar ik ben eenvoudig en hoef mijn Chemex niet elke dag te wassen als dat niet nodig is. Het is net als batch koken. Naar mijn mening geeft Chemex zelf aan dat koffie na afkoeling in een afgesloten bak zonder bitterheid kan worden opgewarmd. Overwinning!

WAT IS MET CHEMEX-FILTERS?

Wat Chemex speciaal en anders dan andere merken maakt, zijn de filters. Chemex-filters zijn 20-30% dikker dan gewone koffiefilters die bitterheid, olie en vuil filteren. Dat betekent dat je een superschoon en helder kopje koffie krijgt.

Ik moest lachen toen ik gemiddelde plein voor het eerst  natuurlijke filters  gekocht  ,  omdat ik dacht: “Wat de hel” Sinds ik alleen had gebruikt enkele koffiefilter, heb ik als dit origami Chemex filter niet begrijpen. Maar het is gemakkelijk. Laat het gevouwen en open het dan zodat je een laag hebt aan de ene kant en drie lagen aan de andere kant. De zijkant met drie lagen is wat u tegen de tuit op de Chemex plaatst.

Koffie bereiden in uw Chemex-koffiezetapparaat is eenvoudig! Hier is een stapsgewijze handleiding, evenals een instructievideo en tips over het filteren en opschonen van uw Chemex.

Er is echt geen verschil in de vierkante en ronde filters. Hoewel ik vind dat de kleine puntjes op het vierkant het gemakkelijker maken om het uit te kiezen. En natuurlijk koos ik voor natuurlijk omdat ik altijd indien mogelijk voor ongebleekt materiaal kies.

WAT IS DE BESTE CHEMEX GROSS-MAAT

Volgens mijn onderzoek (van de koffiegoeroes) lijkt een middelgrote tot middelgrote maling het beste te werken. Als je je koffie tot deze consistentie snijdt, zou het moeten lijken op de textuur van zeezout. Als je je koffie te fijn maalt, duurt het langer om de koffie te zetten vanwege de grotere dikte van de Chemex-filters.

Koffie bereiden in uw Chemex-koffiezetapparaat is eenvoudig! Hier is een stapsgewijze handleiding, evenals een instructievideo en tips over het filteren en opschonen van uw Chemex.

Wanneer u thuis koffie maalt, gebruik dan een molen voor een consistentere textuur. Hier vindt u slijpmachines van economisch tot duur. Ik keek naar een  typische Cuisinart  –  kocht Gratschleifmaschine  en ik ben er erg blij mee.

De meeste koffieliefhebbers zullen zeggen dat je je koffiebonen moet malen net voor het zetten om de meest verse koffie te krijgen. En ik twijfel er niet aan. Maar de realiteit is dat ik meestal genoeg koffie mix voor een week. Ik houd mijn bloem in een luchtdichte  pot  en gebruik dit  2-eetlepel koffie scoop  , herauszuschöpfen mijn bloem als nodig is. Als je je glas wilt labelen zoals ik, lees dan mijn bijdrage aan de  organisatie van de  pantry’s.

Koffie bereiden in uw Chemex-koffiezetapparaat is eenvoudig! Hier is een stapsgewijze handleiding, evenals een instructievideo en tips over het filteren en opschonen van uw Chemex.

HOEVEEL GEMONTEERDE KOFFIE MOET U GEBRUIKEN?

Normaal gesproken spelen hier alle verhoudingen en schalen een rol. Als ik het advies van koffie-experts zou volgen, zou ik 40-50 gram koffie gebruiken voor 700 gram water (dat is ongeveer 25 gram). Maar omdat ik niet elke ochtend mijn keukenweegschaal wilde uittrekken, wilde ik echt weten wat daaruit voortvloeit voor koffieballen.

Dus laat me het voor u uitsplitsen. 40-50 g koffie = 4-5 maatlepels. Een koffielepel = 2 eetlepels = 10 gram.

Koffie bereiden in uw Chemex-koffiezetapparaat is eenvoudig! Hier is een stapsgewijze handleiding, evenals een instructievideo en tips over het filteren en opschonen van uw Chemex.

Interessant genoeg toonden alle brouwvoorbeelden die online werden gevonden alleen het brouwen van een halfvolle Chemex – ik heb geen idee waarom. Als je de Chemex voor acht kopjes koopt en een volle container zet, heb je volgens de bovenstaande berekeningen 70-80 gram gemalen koffie of 7-8 bolletjes koffie nodig voor 40 ons water. Persoonlijk vond ik dat veel te sterk.

Chemex zelf beveelt een volle eetlepel aan voor 5 ons koffie, dat wil zeggen 8 volle eetlepels of 4 volle theelepels per 40 ons water. Aan het einde van de dag gaf ik eigenlijk de voorkeur aan 3 theelepels met een volle waterkoker. Vergeet niet dat ik een koffiefirma ben die niet zo van mijn koffie houdt.

Koffie bereiden in uw Chemex-koffiezetapparaat is eenvoudig! Hier is een stapsgewijze handleiding, evenals een instructievideo en tips over het filteren en opschonen van uw Chemex.

Er is altijd sprake van over- of onderextractie wanneer je de koffiematen begint te veranderen, maar het gaat echt over persoonlijke voorkeur en smaak. Ieder mens is uniek (genetisch) in ons vermogen om te proeven, vooral als het gaat om bittere stoffen. Dus werk aan de relaties totdat je vindt wat voor jou werkt.

HOE MOET U KOFFIE MET CHEMEX KOPEN?

Ik raad aan mijn Chemex Brewing-video boven aan dit bericht te bekijken. Maar als u liever stap voor stap instructies heeft, heb ik ze ook voor u. Vergeet niet dat het een paar keer kan duren om je op je gemak te voelen met je Chemex, maar dan ben je op de juiste plek. Promise.

Eerste stap:  verwarm het water in uw  1,2 liter ketel   en breng het aan de kook.

Stap 2:   Maal uw koffie met een  koffiemolen  en bepaal hoeveel koffie u gebruikt, op basis van het aantal koppen koffie dat u bereidt. Voor een volle container (voor het acht-kops model), begin met 4  koffielepels  en pas deze zo nodig aan.

Stap 3:  Plaats een  filter  in uw Chemex (met de drielaagse zijde van het filter naar de tuit) en giet wat heet water om het filter nat te maken. Hierdoor wordt het glas verwarmd en wordt eventuele papiersmaak uit het filter verwijderd. Leeg dit water. Opmerking: Omdat u alleen water uit uw waterkoker hebt gebruikt, moet u minder dan 40 gram brouwen. Als je wilt, kun je de waterkoker opnieuw vullen en snel aan de kook brengen. Of je hebt gewoon een beetje minder koffie als je bijvult. 

Stap vier:  Doe het koffiedik in het bevochtigde filter.

Stap vijf:  giet er gewoon genoeg water in om de grond volledig te verzadigen en de koffie 30-45 seconden te laten uitzetten en bloeien.

Stap 6:  Giet langzaam en rond in je water totdat je de bovenkant bijna hebt gevuld (ongeveer een centimeter onder de bovenkant). Als het water begint af te tappen, voeg je water toe totdat je waterkoker leeg is (als je een 8-kops Chemex gebruikt) of totdat je net onder het houten handvat bent.

Stap zeven:  Wanneer uw Chemex vol is, verwijdert u het filter en de bodem en geniet u van uw vers gezette kop koffie.

Koffie bereiden in uw Chemex-koffiezetapparaat is eenvoudig! Hier is een stapsgewijze handleiding, evenals een instructievideo en tips over het filteren en opschonen van uw Chemex.

HOE EEN CHEMEX REINIGEN?

Spoel de koffie na het zetten gewoon af met warm water en een paar druppels vloeibare zeep. Ik verwijder er niet eens de handgreep voor. Draai het vervolgens om om het te drogen. Dus was ik mijn chemex 90% van de tijd.

Als er resten op de vloer achterblijven of het gevoel hebben dat u grondiger moet worden schoongemaakt, vul dan uw Chemex voor de helft met ijs en een kwart met water. Voeg een paar eetlepels zout en een paar druppels vloeibare zeep toe. Roer en knijp dit totdat alles bubbelt, giet het dan uit en spoel het uit.

De Chemex is ook vaatwasmachinebestendig (met het houten handvat verwijderd), hoewel ik de neiging heb met de hand te wassen met de twee hierboven beschreven methoden.

WELKE KOFFIEPAARTJE BEVEEL U AAN?

Oh mijn god. Ik ben waarschijnlijk de slechtste persoon om deze vraag te stellen, omdat mijn smaak niet erg veeleisend is. Op dit moment geniet ik  hiervan  . Maar wat ik kan zeggen is, extra betalen en biologische koffie kopen. Conventionele koffie is een van de  meest chemisch behandelde voedingsmiddelen ter wereld  . Dus ik kies kwaliteit boven kwantiteit.

Meestal drink ik mijn koffie zwart met wat stevia. Maar als ik een zuivelvrije creamer wil, voeg ik meestal een beetje zelfgemaakte   cashewmelk  of vanille-gebaseerde  cashewcrème toe  . Zo goed.

Ik hoop dat dit bericht over het maken van koffie met een chemex nuttig was – en als je vragen hebt, plaats het dan in het opmerkingengedeelte hieronder. En als u zich gewoon thuis voelt en de gedachte aan warme koffie u niet van streek maakt, vergeet dan mijn  recept voor koude koffie niet  . Dat zal je zeker afkoelen.

About admin

Check Also

De oorsprong van de koffie

Cultureel is   koffie  een belangrijk onderdeel van de  Ethiopische  en Jemenitische geschiedenis. Deze culturele betekenis gaat terug tot 14 eeuwen ...